az anya, az apa és a baba szemszögéből - perinatális blog

Együtt Születünk

Együtt Születünk

Miért lettünk perinatális szaktanácsadók? II.- saját utunk megtalálása

2020. április 25. - Együtt születünk

Életünk egy meghatározó lépését éppen a bennünk élő vágyra és az ebből fakadó lendületre alapozva tettük meg. Nagyon fontosnak éreztük, hogy minél több nő megtapasztalhassa a szülés felemelő érzését. Kerestük, hogy mi ebben hogyan tudjuk hasznossá tenni magunkat. Ekkor hallottuk egy szülészorvos előadását, amely szerint egy "bábai szemléletben" (háborítatlanul, beavatkozásoktól mentesen) kísért szüléseknek otthont adó referencia intézet létrejötte milyen jelentős szerepet tudna betölteni az egész szülészeti rendszeren belül, elősegítve annak a szemléletmódnak az elterjedését, amelyet csak pár kórház, pár orvosa nyújtott a nők számára.

Egyből úgy éreztük ezt az elképzelést szívesen támogatjuk. Így, hogy társadalmi támogatottságot nyújtva erősítsük egy ilyen intézet létrejöttét, egy hideg decemberi estén egyik kedvenc kocsmánkban egy régi közös barátnőnkkel együtt „Természetes szülést a kórházban” címmel petíciót fogalmaztunk meg. Gyűjtöttük az aláírásokat (több mint hatezret), leveleket fogalmaztunk, fesztiválon beszéltünk róla, rádióban nyilatkoztunk, és végül még sok más lelkes támogató hozzájárulásával elindult a Bethesda Kórházban az a fejlesztés, aminek a végén nemsokára létrejön a természetes szülés referencia intézete, egyéni protokolljával, aminek ez a "bábai szemléletű" hozzáállás adja majd az alapját.

A petíció lezárultával újabb utakat kezdtünk keresni, az a vágy hajtott, hogy tegyünk valamit az anyákért, apákért, a gyermekvárásra készülő párokért, és hogy erről indítsunk beszélgetést a még mindezek előtt álló fiatalokkal. Többek között nagyon megragadott minket egy amerikai program, amely során a fiatalok 2 éven át készülnek a szülőségre. Ez a program abból az elképzelésből indul ki, hogy míg tanárnak, orvosnak 5-6 éven át tanulunk, a szülői hivatásunkra egyáltalán nem készülünk...

Nyilvánvalóvá vált, hogy az általunk hasznosnak tartott beszélgetésekhez, párbeszédekhez elengedhetetlen - a megélt tapasztalatainkon túl - a megfelelő szakmai felkészültség. Ezért kezdtük el és végeztük el az ELTE pszichológia szakán a perinatális szaktanácsadó szakirányú továbbképzést.

A képzés során minden porcikánkban éreztük, hogy na ez az, ami igazán érdekel minket. Az ÉLET, a foganás csodája, a termékenységi nehezítettség, magzati kompetenciák, szülés-születés testi/lelki folyamatai, gyermekágy és a kisgyermek 3 éves koráig tartó időszak. Ezekkel a témákkal foglalkozni egészen másmilyen volt, mint a korábbi tanulmányainkkal. Egy-egy vizsga után rájöttünk, hogy még többet szeretnénk tudni, olvasni, tovább kutatni. Ez máig hajt minket.

Kimeríthetetlennek érezzük ezt a területet. Egyre több helyen lehet hallani a szülés-születés körüli időszakról, de még mindig kevés a beszéd róla baráti körökben, iskolákban. Hatalmas lelkesedéssel elhatároztuk hát, hogy kiscsoportokban férfiaknak és nőknek elkezdünk workshopokat tartani. Felemelő volt számunkra, hogy mennyire várjuk a következő alkalmakat, hogy ez a munka boldogít minket. Szívügyünkké vált az, hogy minél több fiatal halljon a perinatális időszakkal kapcsolatos témákról, hogy készülhessenek rá, hogy lehetőségük legyen felfedezni saját útjukat, legyen önismeretük és önbizalmuk az életük ezen területén.

Mi ebben találtuk meg saját utunkat, és ezen az úton a döntéseinket - Nelson Mandelával szólva - végig a vágyaink tükrözték.

Folyt.köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyuttszuletunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2915639976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása