az anya, az apa és a baba szemszögéből - perinatális blog

Együtt Születünk

Együtt Születünk

Mi is az a perinatális tanácsadás?

2020. május 22. - Együtt születünk

Nemrégen szembe jött velem egy cikk az interneten páros női portrékkal. Megnéztem, és kiderült, hogy egy litván fotográfus nő, Vaida Markeviciute projektje, aki portrékat készített nőkről szülés előtt és a gyerekük megszülése után. Próbáltam megfejteni, hogy mi a különbség a portrék között: előtte – utána. Az "utána" képeken más a megvilágítás, erre rögtön rájöttem, és még valami: szavak jutottak eszembe: szabadság, magabiztosság, erő

De hát mi történik? Szülni minden nő tud, ez alap, így vagyunk megteremtve. Mégis ahányan, annyiféle módon történik ez meg velünk, ugyanakkor vannak a közös, univerzális vonások is, amik mindenkire érvényesek. És tényleg hányféleképpen veszünk részt ebben a folyamatban? Vannak, akik börtönnek élik meg életüknek ezt a szakaszát, másokat pedig, - ahogy ezt a Vaida Markeviciute is megfogalmazza egy vele készült interjúban - a szülés átélése „megszabadít megrögzött ideáitól, begyöpösödött életszemléletétől és bölcs, érett nővé avat”.

Átváltozás történik. Nevezzük nevén perinatális (szülés-születés körüli) időszak mindenesetre lehetőség az átváltozásra – már nem leszel többé ugyanaz, mint aki előtte voltál: minden megváltozik. J. R. Leff, a várandósság pszichológiájával foglalkozó pszichoanalitikus szakember szerint: „az új élet teremtése a nő régi életének végét is jelzi”. (J.R. Leff: Másállapot)

Vajon tisztában vagyunk ezzel, amikor megtörténik velünk?

Losonczy Ágnes szociológus azt írta, hogy régen „átadható volt a hagyományos tudás, anyák, nagyanyák, »tudósasszonyok«, bábák révén, a gyerekvárás és a szülés idején is. Ma a tradíció nem szabályoz (ami lehet szerencse is, hiszen a régi tudás sokszor elavult és ártalmas lehet), de hiátus keletkezett a generációk között” (Losonczi Ágnes: A legnagyobb életforduló: a gyerekvárás, szülés, születés – a társadalomkutató szemével.)

Hiátus keletkezett. Ezt érezhetjük, amikor megfogan egy baba és ránk tör a szorongás, értetlenül állunk – minden megváltozott egy pillanat alatt, nem értjük a saját testünket, sem a lelkünket, máshogy kezd el viselkedni, - mi is máshogyan reagálunk, mint ahogy ezt éveken át saját magunktól megszoktuk, ahogy eddig ismertük magunkat. Próbálgathatnánk szemlélni türelmesen, kitapasztalni magunknak, hogy akkor most mi is történik velünk, de ez a mostani gyors világ kevés lehetőséget ad erre. Maradnak a „gyors” megoldások: az internet, a barátnők, chat fórumok dzsungele, amitől jó eséllyel még erősebb lesz a szorongásunk. Ráadásul a körülöttünk lévő világ is megváltozik, amint tudomást szerez állapotunkról. „Közügy” leszünk akarva-akaratlanul.

Mindez bizonytalanná tehet minket, pedig ebben az időszakban, amire leginkább szükségünk van, az a biztonság. Biztonságos környezetben tud leginkább megtörténni az az átváltozás, amire a nőnek és nem mellesleg a férfinak is szüksége van, hogy új szerepét kifejleszthesse – mint a pillangóvá alakuló hernyónak a bábra. Hiszen így van lehetősége, hogy azzá a bölcs és szabad nővé válhasson, ami az anyaságban igazán jól jön, illetve azzá a bölcs és szabad férfivé, ami az apaságban is erőt adó lesz.

Mester Dóra Djamila, szexedukátor így ír erről az időszakról: „A teherbe esés szerintem mindenképpen egy határozott, de jó irányba mozdító nyomás, hogy egy kis rendrakást végezzünk a lelkünkben, az életünkben. … Ha valamikor, ilyenkor már csak azért is érdemes átgondolni az életünket, hogy mi magunk is tisztán lássuk, hova, elsősorban milyen anyukához és apukához érkezne az a gyermek. Ez nehéz feladat. Sokan érezzük azt, hogy ehhez igazi bátorságra van szükségünk. Ezt a határt gyakran könnyebb reflektálatlanul, rutinokat követve átlépni. Az anyák tapasztalatai azonban számomra azt mutatják, hogy ez az önismeretre sarkalló pillanat mindenképpen elérkezik, csak lehet, hogy éppen később; valamikor a várandósság alatt, a szülés után, esetleg sokévnyi feszült házaséletet követően.” (Mester Dóra Djamila: Nő, anya, szerető)

 

A perinatális tanácsadásnak és a gyerekvárásra felkészítő kurzusoknak abban van szerepe, hogy biztonságban érezhessük magunkat: betölti a hiátust, amiről Losonczi Ágnes ír. Ez egy érzékeny terület, régen is rokoni szálak mentén adták tovább, bizalmi kapcsolatokon keresztül, ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy személyes kapcsolatban adhassuk tovább ezt a tudást, amiben ötvöződnek a hagyományok és a legmodernebb mai kutatások eredményei.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyuttszuletunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9215712770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása